Dýňová polévka
CO SE ZBYTKY VYDLABANÉ DÝNĚ? UVAŘTE SI POLÉVKU!
Suroviny
zbytky z vydlabané dýně a nebo dýně Hokkaidó (nakrájená na kostky, nemusí se loupat) 1 kg
cibule (nakrájená najemno) 2 ks
olivový olej 4 lžíce
zeleninový vývar 700 ml
smetana ke šlehání 100 ml
sůl
pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
V hrnci rozehřejte olivový olej a pozvolna na něm opékejte cibuli. Až zesklovatí, tak přidejte pokrájenou dýni a opékejte dalších 10 minut.
Zalijte vývarem a vařte zhruba dalších 15 minut, dokud nebude dýně měkká. Rozmixujte ručním mixérem, přilijte smetanu, dochuťte solí a pepřem a ještě pár minut povařte.
Polévku podávejte posypanou opečenými dýňovými semínky, rozdrobeným feta sýrem, případně drceným chilli.
Pro výraznější chuť můžete přidat do polévky čerstvě vymačkanou šťávu z pomeranče nebo v základu orestujte kousek nastrouhaného zázvoru. Dýně Hokkaido je pro přípravu nejjednodušší, protože se jako jediná nemusí loupat. Můžete ale vyzkoušet i jiné druhy dýní, například máslovou nebo muškátovou.